JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Energimyndigheten stöttar intelligent ljussystem
Genom att välja rätt våglängder på ljuset i växthuset växer plantorna optimalt. Tekniken kommer från uppstartsbolaget Helispectra och har på kort tid attraherat 39 miljoner kronor.
För knappt två månader sedan satsade Industrifonden och Midroc New Technology tio miljoner kronor i Heliospectra och 20 miljoner kronor från befintliga ägare. Nu går Energimyndigheten in med 9 miljoner kronor i ett lån.

Företaget startade år 2006 och baseras på forskning av kanadensiskan Tessa Pocock. Med Heliospectras system kan odlaren styra hur plantorna växer och på så sätt få kontroll över kvaliteten. Det kan handla om stammens tjocklek, bladens täthet, växtens storlek och tålighet och hur snabbt den ska växa.

Detta styrs via ett lysdiodbaserat belysningssystem som kan ställas in på just den våglängd som krävs för att uppnå önskat resultat för varje specifik växtart. Armaturen har en integrerad sensor som avläser plantornas tillstånd och anpassar ljuset automatiskt, samt mjukvara för styrning och övervakning.

Än så länge finns systemet bara för basilika, som är den mest odlade grödan i växthus idag, men bolaget arbetar med att ta fram det för fler växter.

Energimyndigheten bedömer att företaget har en möjlighet att få en betydande roll i framtidens växthusodlingar med konstbelysning. Förutom en energibesparing på cirka 50 procent så kan ett genombrott för denna teknik innebära att växthusodling blir lönsamt för fler grödor på nordliga breddgrader och därmed skapa fler arbetstillfällen i växthusnäringen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)