JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atomerna har börjat tala
Forskare från KTH har tillsammans med kollegor från Frankrike och Japan hittat en metod som synliggöra energin som binder samman atomer i en molekyl. De liknar resultatet med att de äntligen har fått atomerna att prata.
Det är vid den franska synkrotronljusanläggningen SOLEIL som det nya forskningsresultatet uppnåtts, som nu jämförs med upptäckten av röntgendiffraktion. Röntgendiffraktion, som upptäcktes för cirka 100 år sedan, visade för första gången hur atomer är arrangerade i fasta ämnen.

– Genom den ökade kunskapen om de kemiska bindningarna och samspelet mellan atomerna, kan vi inom forskarvärlden snabbare nå framgångar när det gäller förståelsen inom flera betydande områden i samhället, säger Faris Gel’mukhanov, professor på KTH och deltagare i forskarteamet i ett pressmeddelande.

Atomernas energi ligger till grund för viktig kunskap inom en mängd områden, såsom utmaningar inom förnybar energi, hur man i framtiden ska lagra digital information, men också i kampen mot cancer.

Resultaten – som publicerats i Nature Physics (länk) – har forskarna uppnått genom att extrahera och isolera information för att därefter tolka informationen genom avancerad teoretisk analys. I de första analyserna har man tittat på kvävgas, som är en av de enklaste molekylerna med endast två kväveatomer.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)