JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enighet om telefoni och SMS över LTE
Tolv tunga telekomföretag och operatörer har enats om hur röstsamtal och SMS ska fungera över LTE. Ambitionen med initiativet, kallat One Voice, är att öka takten i utbyggnaden av LTE-nät och minska risken för att produkter från olika fabrikat inte kan fungera tillsammans. Den valda tekniken är IMS, IP Multimedia Subsystem.
LTE-standarden för nästa generations mobiltrafik innehåller faktiskt inga specifikationer för hur rösttelefoni och SMS ska fungera. I teorin finns flera möjligheter, allt från Skype och andra proprietära protokoll för röst över IP till speciallösningar som VoLGA (Voice over LTE via Generic Access) och det standardiserade IMS, IP Multimedia Subsystem.

Tolv tunga aktörer har nu bestämt sig för att använda IMS. One Voice-initiativet har utvecklat tekniska profiler och definierat en uppsättning 3GPP-specificerade funktioner som är tänkta som standard för mobiloperatörer, nätleverantörer och mobiltillverkare. Ericsson, Alcatel-Lucent och Nokia Siemens Networks finns med bland de tolv, liksom Nokia, Sony Ericsson och Samsung. Operatörssidan representeras av AT&T, Orange, Telefonica, Teliasonera, Verizon och Vodafone.

Verizon, som tänker lansera ett kommersiellt LTE-nät i USA nästa år, lovar nu att det även ska stödja röst och SMS. Tester ska nu utföras i Boston och Seattle.

Flera starka aktörer saknas dock i laguppställningen bakom One Voice, däribland kinesiska Huawei och ZTE. Bland de amerikanska operatörerna har Sprint, Clearwire och T-mobile redan valt annan teknik. Sprint och Clearwire framhärdar att det är Wimax som gäller. Och T-mobile, ägt av Deutsche Telekom, stöder tekniken kallad VoLGA, Voice over LTE via Generic Access.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)