JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Några entusiaster driver LiFi

Alla känner till wifi, och de flesta är beroende av tekniken. Men för att i framtiden klara bandbreddsbehovet tros ­kommunikation med en modulerad ljuslänk bli ett viktigt komplement. Entusiaster anser att LiFi – kort för Light Fidelity – på sikt kan komma att leverera datahastigheter på flera hundra gigabit per sekund. Signify, fd Philips Lighting, var först bland belysningsgiganterna att nyligen släppa en produkt.

Än är LiFi i sin linda. Däremot är det tydligt att tekniken kommit längre än vad många av oss tror.

LiFi handlar om att skapa tvåvägskommunikation genom att modulera synligt ljus, men också infrarött och i framtiden kanske ultraviolett ljus. I sin enklaste version blir din ljuskälla i taket din router.

Förespråkarna pekar på flera fördelar med LiFi. En är att det spektrat för synligt och ir-ljus har 2 600 gånger mer utrymme än rf-spektrat. Och om 20 år spekuleras det i att vi har behov av 6 THz-bandbredd, medan rf endast sägs kunna ge 0,3 THz.

Ytterligare användarargument är att spektrat för ljus inte lyder under någon myndighetsreglering samt att det inte sprider sig genom väggar, vilket ger en säkrare kommunikation i exempelvis en kontorsmiljö.

Fördelarna är så många att Philips Lighting – världsledande inom anslutna LED-belysningssystem – hoppat på tåget. På den senaste belysningsmässa Light+Building i Frankfurt släppte företaget, som i fjol bytte namn till Signify, en första produkt.

Signifys lösning kommunicerar med 30 Mbit/s utan att göra avkall på ljuskvalitet. Det innebär att du kan strömma flera HD-videoklipp, samtidigt med ett pågående videosamtal. Det franska fastighetsbolaget Icade är pilotkund och utvärderar för tillfället Signifys teknik på sitt kontor i La Defense i Paris.

Brittiska PureLiFi är annars det företag som kommit längst med sin produktportfölj. Professor Harald Haas, som formade LiFi-konceptet i början på 2000-talet, tillhör grundarna och har numera utvecklings­ansvar (se intervju intill).

På Mobile World Congress för snart fem år sedan demonstrerade PureLiFi sitt första kommersiella system. Sedan dess har det utvecklats och idag erbjuder företaget hyllprodukten, kallad LiFi-XC.

LiFi-XC stöder dubbelriktad kommunikation i full duplex. Det består dels av en accesspunkt som fungerar med en mängd olika LED-lampor och dels en USB-enhet för Windows 10, Windows 7, Linux och MacOS.

Båda lösningarna – den från Signifys och den från PureLiFi – kommunicerar över synligt ljus i riktning från belysningsenheten och med infrarött ljus används i länken från USB-dongel.

Det brittiska företaget har även ett samarbete med franska Lucibel, som utvecklat världens första LED-belysning med inbyggd LiFi-kommuikation.

Den senaste skapelsen från Lucibel kan kommunicera med upp till åtta olika användare och erbjuder dubbelriktad kommunikation upp till 54 Mbit/s.

PureLiFi påstår sig ha över hundra kunder i 23 länder som idag använder system baserade på företagets LiFi-teknik. Företaget samarbetar med operatörer som O2 och Telefonica. Likaså finns ett mobilskal för Samsung S5 som stödjer LiFi-kommunikation.

Även forskningsinstitut som tyska Fraunhofer och andra utvecklar LiFi-teknik för framtida tillämpningar.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)