JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skatterabatt i stället för nettodebitering

Skatterabatt i stället för nettodebitering

Det blir inte möjligt att kvitta egen el mot köpt el som många solcellsägare hade hoppats på. EU-reglerna sätter stopp. I stället blir det en skatterabatt som kompensation från och med årsskiftet.
Regeringens "nettodebiteringsutredare" Rolf Bohlin lämnade i dag över betänkandet "Beskattning av mikroproducerad el m.m." (SOU 2013:46) till finansminister Anders Borg.

- Ett nettodebiteringssystem är inte förenligt med EU:s regler om mervärdesskatt, säger Rolf Bohlin i ett pressmeddelande på tisdagen.

Därmed går han på samma linje som tidigare utredningar - en hållning som kritiserats av svenska egen el-producenter, som vill att Sverige ska tolka EU-bestämmelserna på samma sätt som man gör i Danmark där nettodebitering är tillåten.

I Danmark anses egenproducerat elöverskott som levereras in på elnätet ligga "lagrad" där till dess att den egna produktionen inte räcker utan att man måste köpa in el från nätet.

Då kvittas den köpta elen mot det tidigare inlevererade överskottet och man betalar bara energiskatt och moms på det netto som man köper av elhandelsbolaget.

Det var ett sådant system som KTH-professorn Lennart Söder föreslog i en statlig utredning för drygt fem år sedan och som sedan utretts i ett par omgångar med samma resultat: Nej till nettodebitering.

Rolf Bohlin föreslår i stället en skattereduktion för den egenproducerad el som matas in på elnätet och som motsvaras av samma mängd köpt el.

Skattereduktionen ska ges med två gånger energiskattesatsen för el, cirka 60 öre per kilowattimme. Dock mas för 10 000 kilowattimmar under ett kalenderår.

Det skulle ge som mest 6 000 kronor i skatterabatt per år och motsvara vad ett system med nettodebitering skulle ge, enligt Rolf Bohlin.

Läs mer om Rolf Bohlins förslag här. Det föreslås träda i kraft den 1 januari 2014.

Ladda ned hela utredningen på 348 sidor här. (Länk)

Foto: Bilden ovan är från solmodulbyggaren Artic Solar i Gällivare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)