JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. National Semi släpper sitt solfokus
För tre år sedan avslöjade nyhetsbyrån Reuters att halvledartillverkaren National Semiconductor satsar storstilat på solenergi med en nyutvecklad teknik döpt till Solar Magic. Nu har Power One i det tysta köpt rättigheterna till tekniken.
I väntan på att inlemmas i Texas Instruments regi säljer National Semiconductor sin teknik Solar Magic till kraftmodultillverkaren Power Ones dotterbolag Power One RES (Renewable Energy Solutions).

Solar Magic-tekniken påstås kunna öka verkningsgraden hos traditionella solpaneler med upp till tio procent under deras livstid. Idén är att optimera energiuttaget ur varje enskild solpanel, istället för att som tidigare låta den svagaste länken dominera.

Det var under Brian Hallas sista år på tronen som vd på National Semiconductor, som optimerad solenergi gick upp på företagets innovationsagenda. Till en början utvecklades Solar Magic i form av en modul. Därefter har konceptet förfinats till panelintegrerade styrning, som innebär att själva styrfunktionen integreras direkt i solpanelerna.

Under 2009 köpte dessutom National Semiconductor de två startuppföretagen Energy Recommerce och Art Solar som var specialiserade på övervakning samt optimering av energiuttaget i solpaneler. Men nu är det alltså dags att dra ner rullgardinen för det amerikanska halvedarbolagets solsatsning. Brian Hallas idéer är bortrationaliserade och strax är det dags för Texas Instruments ledning att ta över taktpinnen.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)