JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IPC-standard för mönsterkort
Branschorganisationen IPC har tagit fram en ny standard som förklarar hur man på bästa sätt hanterar, förpackar och förvarar mönsterkort. I IPC-1601 beskrivs hur man undviker att få föroreningar och fysiska skador på korten, hur man bibehåller lödbarheten, liksom hur man undviker elektrostatiska urladdningar och absorption av fukt.
Standarden är tänkt att användas i alla steg från produktion av mönsterkort via leverans, lagring och slutligen montering av komponenter på korten.

Ett av avsnitten handlar om fukt som blivit ett store problem i och med de högre lödtemperaturerna i blyfri produktion. Problemet visade sig på mässan SEE där lasermärkningen förorsakade delaminering (länk).

I IPC-1601 finns bland annat råd om vilka fuktnivåer som är acceptabla och vilka temperaturprofiler som är lämpliga att använda om man behöver torka korten.

– Om ett kort med hög fukthalt bestyckas med ett antal dyra komponenter kan man få en obehaglig överraskning, säger Don Dupriest som varit med och utarbetat standarden.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)