JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Färre parametrar i mässans produktionslina
Kvalitet och tillförlitlighet. Det är nyckelorden för den produktionslina som kommer att tillverka 300 kort på Scandinavian Electronics Event.
– Den här gången är det inget nytt koncept utan vi har vidareutvecklat det för att ha mer torrt på fötterna när vi presenterar resultaten, säger Lars Wallin som är projektledare för mässans produktionslina.

Därför har antalet frihetsgrader begränsats kraftigt för de 300 kort som ska tillverkas.

Senast det begav sig, för två år sedan på SEEs föregångare Elektronik/EP, fanns det två olika mönsterkort, ett avancerat tolvlagers och ett lite mindre med sex ledarlager. I år blir det bara ett kort. Därför behövs det bara en produktionslina och inte två som förra gången.

– Det är två kort i varje panel. På det ena kortet har vi draget ner storleken på paddarna lite för att se vilken effekt det ger.

I år kommer korten från en enda leverantör (NCAB) men har två ytbehandlingar. Antalet lodpastor har också begränsats. Det blir två eller möjligen tre. Precis som förra gången kommer de att appliceras med Mydatas jetprinter My500 men också med en konventionell screentryckare från Panasonic. Stencilerna är laserskurna eller etsade.

Direkt efter screentryckningen kommer det att finnas två optiska avsyningsmaskiner (Cyber Optics och Saki Spyde) som kontrollerar kvaliteten på lodpastatrycket.

Komponenterna som monteras med en Mydatamaskin är bland annat stora BGA:er, QFN (Quad Flat No lead) och för första gången även en POP-krets (Package On Package). Därefter löds korten i en vanlig varmluftsugn från Vitronics Soltec eller i en kondensationslödare Asscon VP-1000-44.

Alla korten lasermärks för att man ska kunna se exakt hur de har producerats.

– Vi kommer att ha en person som bara har till uppgift att hålla koll på det, säger Lars Wallin.

På mässan kommer det också att finnas utrustning för att test korten. Bland annat en optisk avsyningsutrustning (Symbion S36) som IPC-certificerade operatörer från Note och Flextronics ska köra.

Saab Testsystems kommer att utföra elektrisk test av den scankedja som finns inlagt på kortet. Saab ställer precis som förra gången upp med personal för att köra det akustiska mikroskopet från Sonoscan liksom även svepelektronmikroskopet.

Vidare finns en röntgenutrustning från Dage (7500NT) och utrustning för snittprov från Struer.

Redan dagen innan mässan startar ska den första omgången kort tillverkas, allt för att det redan första mässdagen ska finnas resultat att presentera för besökarna. Men planen är att precis som för två år sedan göra en uppföljning till hösten med ett endagsseminarium kring resultaten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)