JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HP köper 3Com
Datorjätten Hewlett-Packard köper nätverksbolaget 3Com för 18,4 miljarder kronor. Ambitionen är att bredda produktsortimentet och bli en mer komplett leverantör till företagskunder.
Med köpet av 3Com hoppas Hewlett-Packard, världens största elektronikföretag med en omsättning över 800 miljarder kronor i fjol, att både bredda sitt utbud och att få ett bättre fotfäste i Kina. Affären gör också HP till en tydligare konkurrent med Cisco. En del överlapp med egna produkter finns, men det bekymrar inte HP.

– 3Com har för närvarande bättre nätverksprodukter än HP för stora företagskunder, och en marknadsandel på över 30 procent i Kina. Med affären får vi industrins ledande produkter, säger David Donatelli, ansvarig för HP:s företagsdatordivision, till tidningen Wall Street Journal.

3Com, grundat 1979, var en gång i världen ledande inom nätverk bland annat då företaget tidigt insåg storheten med Ethernet. De senaste åren har man dock gått kräftgång, och fokuserat sin försäljning på Kina. I fjol omsatte 3Com 8,9 miljarder kronor, och företaget har varit till salu en längre tid. Ett uppköpsbud värt 15 miljarder kronor från kinesiska Huawei och riskkapitalbolaget Bain Capital accepterades av företaget 2007, men affären stoppades av amerikanska säkerhetsmyndigheter som inte ville att 3Coms teknik skulle komma i kinesiska händer.

Efter affären får HP, enligt Gartner, 40 procent av nätverksmarknaden. Cisco dominerar alltjämt med 54 procent. Köpet är den senaste i en rad konsolideringar i datorindustrin. Wall Street Journal noterar att HP, Cisco, Dell och Oracle samtliga håller på att ändra sin affärsidé från specialistbolag till totalleverantör, med ökad konkurrens dem emellan som följd. Cisco har börjat sälja servrar, och Oracle är på väg dit genom sitt köp av Sun, vilket gör att båda dessa bolag är inne på domäner som tidigare dominerats av HP och Dell.

HP har också ökat sin konsultverksamhet, inte minst genom köpet av EDS i fjol för 88 miljarder kronor. Den affären gjorde HP till direkt konkurrent med IBM.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)