JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nyheter

Nyheter

Scanias tyska systerbolag MAN blir den första kommersiella tillverkaren att testa självkörning av tunga lastbilar på autobahn. Det handlar om motorvägen A9 som går mellan München och Berlin.

År 2026 lanseras den första VW-bilen, en stadsjeep, på kineska Xpengs arkitektur. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Den är avsedd för Kinamarknaden.

Den 7 maj arrangeras Cool Sweden Workshops på Stockholmsmässan i Älvsjö. Det är en konferens och minimässa om elektronikkylning.

Så sent som i oktober fick Exeger ett lån från Europeiska Investeringsbanken på 35 miljoner euro. Nu är företaget på god väg att genomföra en nyemission som tillför 230 miljoner kronor, skriver Dagens Industri.

För en vecka sedan blev det klart att ett konsortium med bland annat universiteten i Lund och Linköping liksom Chalmers och KTH fått klartecken av EU för en pilotlina för material med brett bandgap. Power Electronics News avslöjar nu att fabriken hamnar på Sicilien.

Koreanska Samsung är den senaste i raden av halvledarjättar att få pengar från det amerikanska stödprogrammet Chips and Science Act. Det handlar om upp till 6,4 miljarder dollar för fabriksbyggen i Texas.

Studien startade 2017 och hittar inga negativa hälsoffekter av så kallad additiv tillverkning. Swerim rekommenderar ändå att Sverige inför gränsvärden.

De Digitala produktpassen är tänkta att förmedla information om en produkts egenskaper, som koldioxidavtryck eller säkerhetsmanualer. EU förväntas ta beslut i år men för elektroniken kan det dröja till 2030 innan det blir ett krav.

Linköpingsforskaren Xenofon Strakosas och hans kollegor har fått mjuka elektroder att växa i levande vävnad med hjälp av en injicerbar gel. Nu får han tio miljoner kronor för att fortsätta sin forskning kring elektroniska mediciner.

10 procent bättre upplösning med bibehållen rithastighet. Så presenterar Mycronic den nya maskritaren Prexision 8000 Evo.

Den 10:e och 11:e april arrangerades Elektronikmässan i kombination med Advanced Engineering i Kista. Glatt sorlande besökare bidrog till att lyfta humöret på de 150 utställarna, föredragshållarna och mässarrangören Easyfairs.

Det har under en tid cirkulerat rykten om att Tesla ska minska antalet anställda. Nu skriver sajten Electrek att det gått ut ett mail till personalen som säger att minst tio procent får lämna.

Den amerikanska processorjätten AMD ska börja använda Göteborgsbolaget Smart High Techs grafenförstärkta värmeldningsmaterial i kvalificeringstester för en kommande produkt.

Sydkoreanska RFHIC, som bland annat utvecklar rf-komponenter för kommunikations- och försvarsområdet, gör en strategisk investering i Linköpingsbaserade Swegan. Företaget utvecklar och tillverkar epitaxiella wafers av galliumnitrid på kiselkarbid.

EMBEDDED WORLD Amerikanska Ambient Scientific är enligt egen räkning det tredje – av fyra – seriösa försöket att kommersialisera en analog accelerator för artificiella neuronnät. En första krets med 10 beräkningskluster är på väg in i ett tiotal produkter.

EMBEDDED WORLD Nyss hade konstruktörerna händerna fulla med att designa sig runt komponentkrisen. Nu har de börjat kunna innovera igen. Det är en spaning från Digikeys Mike Slater och Brian Metelak.

EMBEDDED WORLD Tjeckiska Codasip är först att kommersiellt erbjuda minnesskyddstekniken ”Cheri”. För detta får Codasip inbyggnadsmässans pris i kategorin Safety and Security. 

Idag blev det klart att fyra svenska lärosäten blir del av EU:s pilotlina för material med brett bandgap. Det handlar om universiteten i Lund och Linköping plus Chalmers och KTH.

En forskargrupp där Stockholms universitet ingår har lyckats visa hur man med hjälp av laserljus kan framkalla kvantbeteenden i rumstemperatur. Ickemagnetiska material har blivit magnetiska. Upptäckten kan leda till snabbare och mer energieffektiva datorer, informationsöverföring och datalagring.

Till vardags är hon ansvarig för elektronikdesign på konsultbolaget Afry, dessutom är hon färsk ordförande i branschföreningen Svensk Elektronik. Igår utsågs Sofia Persson Björk till Årets kvinna i elektronikbranschen på Elektronikmässan i Kista.

Elektroniktidningen kan idag servera Vinnovas rykande färska analys av den svenska elektronikbranschen. Rapporten omfattar företag med 64 000 anställda och med en sammalagd omsättning på 272 miljarder kronor.

Daniel Stenberg har analyserat sitt eget kodprojekt Curl och dess sårbarhet mot den typ av supply chain-attack som drabbade XZ Utils i förra veckan. Han publicerar sin metod för att hjälpa andra.

I morgon kväll, den 11 april klockan sju, kan den som är nyfiken på kiselkarbid slå sig ned med en kopp kaffe framför skärmen. Veteranen Mikael Syväjärvi, från Linköping, har ordnat ett Zoommöte med titeln Kiselkarbid för världen.

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en ny typ av lysdiod som bland annat kan reagera på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation skärmar.

Klockan nio slås dörrarna upp i Kista till de tre parallella eventen Elektronikmässan, Embedded Conference och Advanced Engineering. Under två dagar bjuds det på ett gediget seminarieprogram, mässdelen har drygt 140 utställare och så blir det prisutdelning och lite underhållning.

När föraren behöver en kopp kaffe kommer ett monitoreringssystem baserat på svenska Tobiis ögonföljning att slå larm. Designwinnen kommer från en av Europas ”ledande tillverkare av kommersiella fordon.

Chalmers­avknoppningen Mat4Green Tech, som utvecklat en effektiv och miljövänlig återvinningsteknik för indium, fyller på kassan med nio miljoner kronor och planerar för en fabrik i Sverige.

Redan om två år kommer det att finnas större tillverkningskapacitet för halvledare i Kina än i Taiwan eller Sydkorea. Det handlar framförallt om äldre processer som inte omfattas av USA:s handelssanktioner, skriver analyshuset Knometa Research.

President Joe Biden förslog idag att TSMC ska få 6,6 miljarder dollar i stöd till sina tre halvledarfabriker i Arizona. Totalt förväntas investeringen gå på 65 miljarder dollar.

I ett principiellt viktigt mål rörande standardessentiella patent gick Ericsson vinnande ur striden med indiska Lava. Men det tog 12 år från de första kraven och nio år i domstol för ett utfall som bara motsvarar den vanliga licensavgiften på 1,05 procent av varans värde, rapporterar sajten IAM.

En rad stora öppenkodsprojekt ska standardisera praxis för utveckling av cybersäker kod. Initiativet tas för att möta kraven i EU:s mjukvarudirektiv CRA (Cyber Resilience Act).

Det har gått två år sedan elektronikbranschen senast kartlades. De nya siffrorna visar på hälsosam tillväxt men svag marginal. Brist på kvalificerad personal och en osäker omvärld pekas ut som orosmoln samtidigt som det finns många möjligheter för branschen att växa.

Utbyggnaden av 5G rullar på, i slutet av 2023 fanns 90 procent av alla hushåll i områden som täcks av 5G-nät. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023.

Den omskrivna bakdörren i komprimeringsbiblioteket XZ Utils har startat diskussioner i öppenkodsvärlden: hur skyddar man mot sig mot kodare med en dold agenda? Elektroniktidningen pratar med Daniel Stenberg, ett stort namn inom öppen källkod.

Den kraftiga jordbävningen i havet öster om Taiwan påverkade halvledarfabrikerna bara kortvarigt. De kunde snabbt återuppta produktionen och är i stort sett opåverkade, rapporterar analyshuset Trendforce.

För en månad sedan meddelade österrikiska Steyr att företaget slutit en preliminär överenskommelse om tillverkning av den konkursade ellastbilen Volta. Nu meddelar de nya ägarna att produktionen ska återupptas mot slutet av året.

Forskningsinstitutet Rise och Telia Sverige har undertecknat ett samarbetsavtal. Avsikten är att korta tiden från forskning och innovation till kommersialisering.

Att studenterna avbröt Ulf Kristersson när han skulle prata i Lund har fått stor uppmärksamhet i media, att han tidigare på dagen besökte Nanolund och fick en dragning om universitetens halvledaragenda passerade obemärkt.

Det norska laddboxbolaget Easee drar tillbaka sitt överklagande av Elsäkerhetsverkets försäljningsförbud av laddboxarna Home och Charge. Bolaget erkänner samtidigt att det fanns brister i dokumentation och märkning.

Den svenska processortillverkaren Imsys har förbrukat kassan och försöket att fylla på den har misslyckats. Styrelsen utvärderar olika alternativ och har vidtagit åtgärder för att minimera operativa kostnader.

Tesla levererade flest elbilar under första kvartalet, med god marginal, efter att tillfälligt ha blivit omkörd av kinesiska BYD under sista kvartalet i fjol.

 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)