För ett knappt år sedan lanserade fordonsunderleverantören Haldex ett nytt teknikområde för uppkopplade, elektrifierade och självkörande fordon. Nu ska en världsledande, ej namngiven, tillverkare av lastbilar utvärdera det svenska konceptet. Förhoppningen är att spika ett utvecklingskontrakt mot årets slut.
Mälardalens Högskola ska testa protokollet TSN (Time Sensitive Networking) i entreprenadmaskiner från Volvo Construction Equipment. Målet är att ge extra skjuts från ett upphottat Ethernet till de gigantiska volymer realtidsdata som kommer att flöda genom framtidens självkörande maskiner.
Om vi etiketterar trottoarkanter, skyltar och fordon med så kallade fraktala superspridare så behövs inte längre lidar på självkörande fordon, utan radar räcker. Det hävdar amerikanska Fractal Antenna Systems.
Sysslar du med framtidens mobilitetslösningar eller tjänster för människor som bor i städer? Fordonsunderleverantören Bosch vill komma i kontakt med nystartade företag inom dessa områden för samarbeten, som investerare eller för att bli kund.
Elbilstillverkaren Tesla köper Maxwell Technologies för 218 miljoner dollar. Företagets superkondensatorer används bland annat i el- och hybridbilar för start-stopp-funktioner.
I mitten av februari ska en japansk myndighet försöka hacka sig in i 200 miljoner kameror, routrar, och annan uppkopplad elektronik i hem och företag. De sårbara får därefter varningsbrev från sina Internetoperatörer.
En elektrisk drivlina som ger tillverkare av tunga fordon en genväg mellan diesel- och eldrift är vad ABB säger sig ha lanserat. E-drivlinan består motor, frekvensomriktare och fordonsstyrenhet.
De två svenska fordonstillverkarna Nevs och Koenigsegg Automotive ingår ett partnerskap. Den tidigare Saab-tillverkaren köper 20 procent av Koenigsegg för drygt 1,5 miljard kronor. Tillsammans bildar de ett nytt utvecklingsföretag, vilket kan leda till nya modeller från Koenigsegg tillverkade i Trollhättan.
Tillverkarna använder 19 olika beteckningar på filhållare och 20 olika beteckningar adaptiv farthållare. Det är krångligt och farligt anser Amerikanska motororganisationen AAA. Inte ens myndigheter är konsekventa.
En enhet som trådlöst laddar mobilen i bilen och stödjer NFC-kommunikation är vad Rohm håller på att utveckla. NFC öppnar för autentisering av användaren, som därmed exempelvis kan styra infotainmentsystemet, låsa eller låsa upp bildörrarna samt starta bilen via Bluetooth eller wifi från mobilen.
Zenuity och Mobility Xlab-bolaget Annotell tecknar ett ettårigt samarbetsavtal för ett projekt om överföring av kunskap från människor till maskiner. Målet är algoritmer som förstår vad som sker omkring ett självkörande fordon.
Testbanan Astazero utanför Borås kan från och med nu testa aktiva säkerhetssystem till nya bilmodeller och dela ut stjärnor enligt Euro NCAP. Astazero är en av åtta anläggningar som certifierats enligt den europeiska säkerhetsstandarden för fordon.
Fordon borde tydligt signalera när de kör sig själva. Det är Erik Vinkhuyzens slutsats. Han är forskare på Nissan och full av exempel på den komplexa sociala interaktion som pågår i trafiken – och som självkörande bilar nu försöker härma efter bästa förmåga.
Volvo och Veoneers mjukvarubolag Zenuity har fått tillstånd att testa självkörande Volvo XC90 utan händer på ratten mellan Stockholm, Göteborg och Malmö.
BMW och Volkswagen ska utveckla självkörningsteknik i ett gemensamt projekt som även inkluderar Daimler, Continental och Robert Bosch. Det rapporterar tyska tidningen Manager Magazine med hänvisning till källor inom företagen.
Waymo söker 19 000 kvadratmeter fabrikslokal i Michigan för att på egen hand kunna sköta integreringen av självkörningsteknik i de standardfordon från Fiat Chrysler och Jaguar Land Rover som företaget bygger om till robottaxibilar.
Fordonsorganisationen SAE har publicerat ett diagram som pedagogiskt beskriver vad organisationens sex definitioner av självkörning faktiskt innebär. Nivåerna har varit en källa till missförstånd.
Denna vecka kommer japanska biltillverkaren Toyota att teckna ett omfattade avtal med japanska Panasonic om tillverkning av batterier för elbilar. Uppgiften kommer från japanska tidningen Nikkei Asian Review.
Göteborgsföretaget Insplorion – som utvecklar batterisensorer – ingår i ett projekt som Eurostars nu beslutat att finansiera med runt 8,6 miljoner kronor. Inom projektet ska en batterisensor implementeras i fullt fungerande batteripaket, där även styrning av ett batteristyrsystem ingår.
Från 2020 kommer Volvo Construction Equipment att börja sälja helt eldrivna hjullastare och grävmaskiner av det mindre formatet. För större maskiner är det fortfarande diesel som gäller.
Sida 1 av 89